Vrstvy Zeme Geologická aktivita

Vrstvy Zeme Geologická aktivita

Od Babysits
5 min čítania

Jednoduchá a praktická aktivita, ako je táto, je dokonalým spôsobom, ako pomôcť deťom pochopiť vrstvy Zeme. Táto geologická aktivita je ľahká a zábavná a dá sa vyrobiť pomocou jednoduchých predmetov, ktoré máte doma.

Prezrite si náš podrobný videonávod na vytvorenie vlastného geologického výtvoru Vrstvy Zeme! Podrobnejší popis nájdete v našom článku nižšie.

Na začiatok budete potrebovať:

  • Farebný papier alebo kartón (ideálne: modrý, zelený, čierny, červený, oranžový a žltý)
  • Nožnice
  • Sponka na papier
  • Pero
  • Kompas, kružidlo (alebo čokoľvek, čo máte doma a čo sa dá použiť na nakreslenie kruhov!)

Krok 1

Začnite pomocou kompasu (alebo kružidla) a nakreslite veľký kruh na čiernom papieri a opatrne ho vystrihnite. Tento čierny kruh bude zemskou kôrou. Kôru označte bielym perom alebo trochou farby.

Detská veda o kôre Zeme Geologická aktivita

Krok 2

Na červený papier nakreslite pomocou kružidla kruh o niečo menší ako kôru a opatrne ho vystrihnite. Tento červený kruh bude plášťom Zeme. Na označenie plášťa použite pero.

Zemský plášť Detská vedecká aktivita Geológia

Krok 3

Pomocou kružidla nakreslite na oranžový papier kruh o niečo menší ako plášť a opatrne ho vystrihnite. Tento oranžový kruh bude predstavovať vonkajšie jadro Zeme. Pomocou pera označte vonkajšie jadro.

Zemské vonkajšie jadro Detská vedecká aktivita Geológia

Krok 4

Nakoniec kružidlom nakreslite najmenší kruh na žltý papier a opatrne ho vystrihnite. Tento malý žltý kruh bude predstavovať vnútorné jadro Zeme. Pomocou pera označte vnútorné jadro.

Zemské vnútorné jadro Detská vedecká aktivita Geológia

Krok 5

Vytlačte si zopár krajín alebo kontinentov a obkreslite ich na zelený papier. Ak chcete, môžete si tiež sami vytvoriť svoj vlastný kontinent! Po nakreslení ich opatrne vystrihnite.

Zem Detská vedecká aktivita Geologické tvorenie Kontinenty

Krok 6

Pomocou kružidla nakreslite najväčší kruh na modrý papier a opatrne ho vystrihnite. Tento veľký modrý kruh bude predstavovať Zem. Odstrihnite od svojej Zeme časť vo veľkosti 90 stupňového uhlu a nalepte svoje zelené kontinenty/krajiny na miesto.

Zemský povrch Detská vedecká aktivita Geológia

Krok 7

Umiestnite kruhy na seba (postupujte podľa tohto poradia: kôra, plášť, vonkajšie jadro, vnútorné jadro, Zem). Nakoniec ich spojte pomocou sponky na papier a máte hotovo!
Vrstvy Zeme Detská vedecká aktivita Geografické tvorenie

Hodina geológie

Keď dokončíte spoločné vytváranie geologického projektu, môžete s deťmi hovoriť o tom, čo predstavuje každá vrstva Zeme! Vytvorením vrstiev Zeme budú mať deti vizuálnu predstavu, ktorú môžu sledovať, keď budete rozprávať o funkciách jednotlivých vrstiev.

Kôra

Zemská kôra je najtenšia zo všetkých jej vrstiev a je zložená z dvoch častí: oceánskej a kontinentálnej. Oceánska kôra je kôra, ktorá leží pod oceánom, a kontinentálna kôra leží pod zemou.

Vedeli ste, že oceánska kôra zaberá 71% zemského povrchu, zatiaľ čo kontinentálna 29%? To znamená, že našu planétu pokrýva väčšinou voda!

Zábavné fakty pre staršie deti:

Oceánska kôra je tvorená sedimentárnymi a čadičovými horninami, zatiaľ čo kontinentálna je tvorená vyvretými, metamorfovanými a sedimentárnymi horninami.

Teplota: 200 - 400 stupňov Celzia

Hĺbka: 8km - 70 km hrubá

Plášť

Plášť je druhou vrstvou Zeme a leží pod zemskou kôrou. Plášť je veľmi, veľmi ťažký! V skutočnosti je taký ťažký, že tvorí asi 85% celej hmotnosti Zeme!

Zábavné fakty pre staršie deti:

Plášť je tvorený horninou obsahujúcou kremík, železo, horčík, hliník, kyslík a ďalšie minerály.

Teplota: 200 - 4000 stupňov Celzia

Hĺbka: 2900 km hrubý

Vonkajšie jadro

Vedeli ste, že táto vrstva Zeme je taká horúca, že je úplne tekutá? Je ešte horúcejšia ako povrch Slnka!

Zábavné fakty pre staršie deti:

Vonkajšie jadro je z väčšiny zložené z roztaveného železa a niklu. Tok týchto kovov v zemskom jadre je to, čo spôsobuje, že Zem je magnetická! Wow!

Teplota: 4400 - 6100 stupňov Celzia

Hĺbka: 2400 km hrubé

Vnútorné jadro

Vnútorné jadro je priamo v strede Zeme. Je to veľmi horúca guľa a je zložená hlavne zo železa. Aj keď je veľmi teplé, vnútorné jadro nie je tekuté. Prečo? Pretože tlak Zeme je taký silný, že bráni roztaveniu železa!

Zábavné fakty pre staršie deti:

Vnútorné jadro sa skladá z pevného železa a niklu. Pretože vnútorné jadro je tak ďaleko od zemského povrchu, je pravdepodobné, že je toho veľa, čo o ňom stále nevieme!

Teplota: 6000 stupňov Celzia

Hĺbka: 1250 km hrubé

Páčila sa vám táto geologická aktivita pre deti? Ak ste opatrovateľka, táto vzdelávacia tvorivá aktivita je perfektná na spoločné vytváranie s deťmi. Radi by sme videli vaše vlastné geologické experimenty Vrstvy Zeme! Označte nás @babysits a použite #babysits, aby sme ich mohli vidieť!

Nezabudnite sa pozrieť na naše ďalšie aktivity a výtvory pre ďalšie skvelé nápady.

Pripojte sa k opatrovateľskej komunite!

Zaregistrujte sa zadarmo