Rôzne typy opatrovateliek

Rôzne typy opatrovateliek

Od Babysits
6 min čítania

Hľadáte opatrovateľku alebo brigádu ako opatrovateľka? Potom by mohlo byť užitočné začať už konkrétne uvažovať o tom, na kedy potrebujete opatrovateľku alebo kedy ste k dispozícii. Existuje veľa rôznych druhov opatrovateliek podľa toho, kedy uprednostňujú opatrovanie alebo aké sú ich ďalšie vlastnosti. Našťastie sme pre vás zhrnuli a vysvetlili najbežnejšie typy opatrovateliek!

Opatrovateľka na diaľku

Čo to presne je opatrovanie na diaľku možno sa pýtate? Jedná sa o nový spôsob opatrovania detí, ktorý vznikol vďaka modernej technológii. Opatrovanie na diaľku alebo virtuálna starostlivosť o deti pomáhajú zabávať, dávať pozor alebo starať sa o dieťa na diaľku pomocou aplikácie na videohovory, ako je Skype alebo Facetime. Mnoho rodičov v súčasnosti pracuje z domu a potrebujú chvíľku pokoja, aby mohli dokončiť svoje každodenné pracovné úlohy. To je situácia, kedy môže byť opatrovateľka na diaľku užitočná. Či už potrebujete opatrovateľku na diaľku kvôli domácim prácam, aby ste sa naučili nový jazyk, alebo len tak ako rozptýlenie pre deti, určite prostredníctvom Babysits nájdete perfektné riešenie. Najlepšie je však pamätať na to, že stráženie detí na diaľku je iné ako ostatné druhy opatrovania detí. Opatrovanie detí na diaľku vyžaduje, aby bol rodič vždy nablízku a nikdy počas dňa nenechával deti osamote.

Príležitostná opatrovateľka alebo opatrovateľka na zavolanie

Najbežnejšou opatrovateľkou je občasná opatrovateľka alebo opatrovateľka na zavolanie. Rodičia, ktorí nepravidelne potrebujú opatrovateľku, si často najmú opatrovateľku, ktorá je flexibilnejšia a dokáže sa prispôsobiť ich hektickému rozvrhu. Príležitosti, kedy je opatrovateľka potrebná, sú zvyčajne neplánované udalosti, ako sú nadčasy v práci alebo spontánny večer vonku s kamarátmi. Tento typ opatrovateľky nepracuje v presne stanovené dni alebo časy, ale v závislosti od potrieb rodiča sa vždy radi dohodnú na opatrovaní týždeň od týždňa. Pre ľudí, ktorí chcú opatrovanie ako brigádu, je príležitostné opatrovanie ideálne! Takto môžete napríklad nabrať niekoľko hodín opatrovania detí navyše, keď máte čas popri štúdiu alebo iných povinnostiach

“Stála” opatrovateľka

Ďalším populárnym typom opatrovateľky je „stála“ opatrovateľka. Stála opatrovateľka je opatrovateľka, ktorá stráži deti každý týždeň alebo mesiac v ten istý deň, približne v rovnakom čase. Môže to byť napríklad vtedy, keď má rodič rande, tréning alebo má v práci nočnú smenu. Týmto typom opatrovateľky môže byť opatrovateľka na plný úväzok, ktorá pracuje v pravidelných hodinách, ktoré zodpovedajú bežnej pracovnej dobe rodiča, alebo stále môže ísť o príležitostnú opatrovateľku, ktorá dlhodobo stráži dieťa v pravidelných časoch.

Opatrovateľka po škole

Mnoho rodičov musí pracovať celé dni počas bežnej pracovnej doby, 9–5, hoci ich deti zo školy odchádzajú skôr. V tejto situácii opatrovateľka po škole príde, aby vyzdvihla deti zo školy, priniesla ich domov a strážila ich, kým rodičia neprídu domov z práce. Poobedné opatrovanie sa môže predĺžiť aj na večerné opatrovanie, v závislosti od toho, aký druh práce rodičia majú a či potrebujú pracovať nepravidelne.

Večerná opatrovateľka

Večerná opatrovateľka sa o deti stará večer, zvyčajne pracuje od 18:00 do chvíle, kedy sa rodič vráti späť. Je tiež možné, že rodič požiada opatrovateľku, či chce alebo môže pre deti uvariť, pripraví ich do postele alebo ich uspí. Je to cenný typ opatrovateľky pre rodičov, ktorí musia pracovať až do neskorých večerných hodín, alebo dokonca pre tých, ktorí chcú nejaký čas stráviť s priateľmi bez detí alebo chcú ísť na rande. Opatrovanie detí vo večerných hodinách môže byť tiež veľmi výhodnou možnosťou pre opatrovateľky, ktoré majú povinnosti počas dňa.

Nočná opatrovateľka

Nočná opatrovateľka je novší fenomén, čoraz viac rodičov ju však z času na čas začína využívať. Najmä u novorodencov majú rodičia často málo spánku. Niekedy majú tak málo spánku, že sa im aj trocha spánku navyše skutočne zíde. V týchto chvíľach môžu nočné opatrovateľky prísť veľmi vhod. Zatiaľ čo rodič spí, opatrovateľka zostáva v dome. V takom prípade, ak sa dieťa prebudí, rodič nemusí vstávať z postele, pretože opatrovateľka sa o dieťa bude starať celú noc. Pri nočnej opatrovateľke detí by ste si však mali byť istí, že obe strany sa navzájom poznajú a dôverujú si, pretože si to všeobecne vyžaduje viac zodpovednosti ako iné typy opatrovania detí. Tento typ stráženia detí môže zahŕňať „opatrovateľky cez noc“, čo je prípad, kedy opatrovateľka zostáva v dome rodičov a stará sa dieťa počas celej noci, alebo môže zahŕňať jednoduché sledovanie dieťaťa neskôr večer alebo v noci, napríklad pri neskorom filme v kine. Pred príchodom sa vždy opýtajte rodičov, či potrebujú pomoc cez celú noc, pretože je dôležité pripraviť sa a doniest si pyžamo a veci na prezlečenie.

Opatrovateľka cez pracovný týždeň a víkendová opatrovateľka

Opatrovateľka cez pracovný týždeň opatruje deti iba v pracovných dňoch, teda od pondelka do piatku. Tento typ opatrovateľky nie je počas víkendov k dispozícii. Rodičia, ktorí napríklad potrebujú opatrovateľku iba počas týždňa kvôli práci, si môžu najať opatrovateľku vo všedný deň.
Víkendová opatrovateľka pracuje opačne ako opatrovateľka vo všedné dni, pracuje iba cez víkend. Môže to byť cez deň alebo večer. Víkendová opatrovateľka je všeobecne k dispozícii v sobotu a nedeľu.

Opatrovateľka na svadbu

Mnoho párov sa obáva pozvania detí na svadbu. Deti môžu byť super zábavné a urobiť svadobnú oslavu dokonalou, ale tiež nechcete, aby vám svadbu rušil napríklad plač dieťaťa. Preto si veľa rodičov počas svadby najme opatrovateľku. Opatrovateľka môže deti počas obradu sledovať, hrať sa atď. Týmto spôsobom si pár a jeho hostia môžu obrad vychutnať naplno a nemusia sa starať o to, čo robia ich deti.

Opatrovateľka na detskú oslavu

Opatrovateľka na detskej párty je bežnejšia, ako si myslíte. Keď rodičia usporiadajú detský večierok so všetkými spolužiakmi svojich detí, dá to celkom rýchlo zabrať! Mnoho rodičov považuje za pekné mať opatrovateľku, ktorá dáva pozor na hrajúce sa deti, keď sú rodičia zaneprázdnení prípravou ďalšej aktivity alebo prípravou občerstvenia.

Letná opatrovateľka

Letná opatrovateľka je opatrovateľka, ktorá spravidla pracuje iba v letných mesiacoch. Môže to byť z niekoľkých dôvodov - napríklad to môže byť vtedy, keď má opatrovateľka prázdniny v škole. To môže byť užitočné ako potenciálna brigáda alebo práca na čiastočný úväzok pre študentov na strednej alebo vysokej škole a tiež to môže byť skutočne cenné pre rodičov, ktorí musia pracovať a nemôžu sa nevyhnutne starať o svoje deti počas celého dňa, keď majú deti prázdniny v škole. Letné opatrovateľky sú preto čoraz bežnejšie.


Toto boli najbežnejšie typy opatrovateliek! Bez ohľadu na to, aký typ opatrovateľky alebo opatrovateľskej práce hľadáte, na Babysits si môžete jednoducho vytvoriť profil a hľadať, čo potrebujete!

Hľadáte prácu pre opatrovateľky? Použite Babysits, aby ste našli prácu pre opatrovateľky blízko vás!

Pripojte sa k opatrovateľskej komunite!

Zaregistrujte sa zadarmo