Naučte svoje deti o online bezpečnosti

Naučte svoje deti o online bezpečnosti

Od Babysits
4 min čítania

Internet môže byť zábavným ale aj náročným spôsobom, ako učiť a vzdelávať svoje deti. Kedy je v poriadku umožniť im prístup na internet? Všeobecne je to niečo, o čom je potrebné diskutovať v rámci rodiny. Existuje však niekoľko vecí, ktoré musíte vziať do úvahy. Ak sa chcete dozvedieť viac o nástrahách internetu, ktoré môžu mať vplyv na vaše dieťa, čítajte ďalej.

Internet je úžasná vec a môže byť veľmi užitočný. Rodičia sa často zdráhajú umožniť svojim deťom používať internet a nie je na tom absolútne nič zlé. Internet je obrovský, a pre niektoré deti môže byť prvá návšteva veľmi zahlcujúca.

Avšak predtým, než dieťaťu umožníte používať internet osamote, musíte ho na to pripraviť. Vytvorili sme zoznam nástrah internetu, o ktorých potrebujete vedieť (a tiež o nich hovoriť) predtým, než dovolíte dieťaťu používať internet bez dozoru.

Nevhodný obsah

Problém
Internet je obrovské miesto s veľkým objemom rôznorodého obsahu. Ľudia môžu používať internet na vzdelávanie sa alebo zábavu. Mnoho webových stránok má obsah nevhodný pre deti a väčšina z nich používa obmedzenie používateľov, ktoré vyžaduje, aby mali minimálne 16 rokov (v niektorých prípadoch dokonca 18 rokov a viac).
Internet ponúka veľa vecí, ktoré môžu byť užitočné pre malého dieťaťa, napríklad vzdelávací obsah, rozprávky, pekné piesne. Ale obsahuje aj veľa nevhodného obsahu, ktorý nie je vhodný pre deti.
Majte na pamäti, že vaše dieťa používa internet, aj keď sleduje svoju obľúbenú rozprávku na YouTube, a aj tam môže naraziť na nevhodný obsah.

Riešenie
Otázkou teraz je, ako môžete ako rodič vyriešiť tento problém? Odporúčame vám na začiatku zaviesť prísne stanovený čas pred obrazovkou pod dohľadom. Keď dieťa spozná internet, môžete ho nechať používať ho samo. Ak sa však chcete cítiť bezpečnejšie, odporúčame vám použiť rodičovskú kontrolu. Mnoho platforiem, ako napríklad Youtube, túto funkciu má a jej použitie je bezplatné.

Kyberšikana

Problém
Určite ste toho už počuli mnoho o tom, ako spoznáte, či je vaše dieťa šikanované. Avšak na internete prebieha šikana v inej podobe a rodičia si často neuvedomujú, že sa to deje. Líši sa to od osobného šikanovania, kyberšikana prebieha na internete v rôznych formách, možno je vaše dieťa šikanované prostredníctvom správ alebo v komentároch k jeho príspevkom. Kyberšikana je pre dieťa rovnako škodlivá ako šikana v skutočnom živote.

Riešenie
Porozprávajte sa a poučte svoje dieťa o internete a o tom, ako ho používať. Uistite ho, že ste tu pre neho a že si ho vždy radi vypočujte. Ak uvidíte zmenu v ich správaní, môže to byť znamenie a mali by ste zasiahnuť.

Podvodníci

Problém
Podvodníci sú všade a internet je ideálnym miestom na ich nájdenie. Môžu vytvárať falošné profily, kde si väčšina ľudí málokedy uvedomí, že sú falošné! Podvodníci môžu ukradnúť vaše informácie alebo vašu totožnosť.

Riešenie
Porozprávajte sa so svojím dieťaťom a povedzte mu, prečo musí byť pri používaní internetu obzvlášť opatrné. Môže vám pomôcť, ak si prejdete niektoré scenáre a problém vyriešite spoločne. Vždy sledujte správanie dieťaťa, ak uvidíte drastickú zmenu, môže to byť výstražný signál!

Influenceri

Problém
Mnoho ľudí si dnes zarába peniaze prostredníctvom sociálnych sietí. Napríklad Instagram je plný influencerov. Influenceri sú ľudia s tisíckami sledovateľov, ktorí zdieľajú informácie o svojom každodennom živote a propagujú veci, ktoré sa im páčia. Ľudia sa veľmi radi nechajú ovplyvniť sociálnymi sieťami a názormi iných ľudí, najmä deti, preto môžu mať sociálne siete veľký vplyv na sebavedomie vášho dieťaťa.

Riešenie
Poučte svoje dieťa o správnom používaní sociálnych sietí. Naučte ich, že niektorí influenceri používajú sociálne siete iba na príjem a že často nepropagujú veci, pretože sa im skutočne páčia. Je dôležité si vždy urobiť vlastný prieskum.

Závislosť

Problém
V neposlednom rade je jednou z najdôležitejších vecí, ktoré je potrebné brať do úvahy, závislosť. Aj keď internet môže byť skvelým zdrojom, ktorý vám pomôže vzdelávať a baviť vaše dieťa, môže tiež vyústiť do závislosti.

Riešenie
Odporúčame vám nastaviť prísne pravidlá týkajúce sa času používania internetu a ak je to možné, zapnite rodičovskú kontrolu. Dôrazne tiež odporúčame, aby ste seba a svoje dieťa poučili o výhodách a nevýhodách používania internetu a o tom, ako ho bezpečne používať.


Toto je päť najväčších nástrah, o ktorých musíte hovoriť a vzdelávať svoje dieťa predtým, ako mu umožníte používať internet. Pamätajte, že tento zoznam nie je vyčerpávajúci a na internete existuje mnoho nebezpečenstva. Aby ste zabránili svojim deťom dostať sa na internete problémov, používajte rodičovskú kontrolu, obmedzte deťom čas používania a poučte ich o používaní internetu. Je dôležité, aby vedeli, ako používať internet a ako sa chrániť. Nezabudnite byť vždy k dispozícii sa so svojim dieťaťom porozprávať a počúvať ho a odpovedať mu na všetky otázky týkajúce sa používania internetu.

Pripojte sa k opatrovateľskej komunite!

Zaregistrujte sa zadarmo