6 tipov, ako pomôcť deťom spať

6 tipov, ako pomôcť deťom spať

Od Babysits
3 min čítania

Ukladanie dieťaťa do postele môže byť niekedy celkom výzva. Niektoré deti jednoducho nechcú ísť spať alebo majú problém s ukľudnením sa a zaspaním. Pripravili sme teda niekoľko tipov, ktoré môžu rodičom a opatrovateľkám pomôcť urobiť z času na spanie jednoduchší a pohodlnejší zážitok pre všetkých.

Večerné zvyky

Dôsledná večerná rutina dáva dieťaťu vedieť, že je čas relaxovať a pripraviť sa na spánok. Snažte sa opakovať večerné aktivity, ako je umývanie tváre, čistenie zubov a obliekanie pyžama každý večer, v rovnakom poradí, aby si deti zvykli.

Pre dieťa môže byť tiež ukľudňujúce a relaxačné, keď si zbalí vlastný batoh do škôlky alebo do školy, alebo si nachystá oblečenie na nasledujúce ráno.

Skúste zapojiť deti do plánovania večerných zvykov: možno si chce dieťa pripraviť plyšové hračky pred spaním alebo popriať svojim domácim miláčikom a súrodencom dobrú noc.

Žiadna neskorá večera alebo vyjedanie

Aj keď sa to nemusí zdať, pri príprave na spanie je dosť dôležité zohľadniť stravovanie dieťaťa. Deti majú po jedle oveľa viac energie, čo nie je ideálne neskoro večer pri chystaní sa do postele.

Je preto dôležité myslieť na to, ako neskoro deti večerajú, a navyše, ako a čo jedia pri večernom vyjedaní alebo ako dezert. Snažte sa večeru naplánovať dostatočne skoro pred spaním, aby dieťa nebolo stále plné energie a nemalo problém so zaspávaním.

To isté platí pre dezerty alebo večerné snacky. Jedzte ich čo najskôr po večeri, nie tesne pred spaním.

Vypnite elektroniku

Pozeranie na obrazovky tesne pred spaním nie je dobré pre deti ani pre dospelých. Jasné svetlá a aktivita na obrazovke aktivujú mozog a sťažujú relaxáciu.

Snažte sa minimalizovať čas detí strávený pred obrazovkou večer, či už ide o smartphony, tablety, počítače alebo televízory. Odporúčame tiež, aby žiadne z týchto elektronických zariadení nebolo v detskej izbe.

To môže pomôcť znížiť pokušenie používať ich večer a umožní tak deťom ľahšie sa uvoľniť a zaspať.

Hranie pred spaním

Pred spánkom je dôležité zbaviť sa prebytočnej energie, pretože to uľahčuje relaxáciu a zaspávanie. Už sme spomenuli, prečo sledovanie obrazoviek pred spánkom nie je najlepší nápad, tak čo ešte môžete urobiť?

Prečo namiesto toho, aby ste sledovali televíziu, neurobiť niečo, kde môže dieťa spotrebovať svoju energiu, predtým než sa pripraví do postele? Hra môže byť skvelým spôsobom, ako dieťa zabaviť, ale aj zbaviť pred spánkom prebytočnej energie.

Je však dôležité, aby deti pred spaním neboli príliš zaneprázdnené, a preto si po aktivitách doprajte chvíľu odpočinku, napríklad spoločným čítaním knihy. Prípadne môžete pred spaním vybrať skôr relaxačné hry.

Môžete napríklad hrať spoločenské hry, ktoré nevyžadujú toľko fyzickej aktivity ani energie, čo by mohlo deti stimulovať a sťažiť im tak zaspávanie.

Udržujte izbu tmavú a chladnú

Tmavá miestnosť, ktorá má približne chladných a príjemných 19 stupňov Celzia, je jednou z najlepších podmienok na pokojný spánok.

Pre deti je tiež upokojujúce, ak sú izba a posteľná bielizeň čisté a ak miestnosť pekne vonia! Súčasťou večernej rutiny môže byť tiež upratovanie izby a usporiadanie hračiek, čo pomôže dieťaťu pripraviť sa na spánok.

Audiokniha môže pomôcť deťom relaxovať a sladko snívať

Aj keď ste už spolu prečítali rozprávku na dobrú noc, audiokniha alebo rádio pomáha mnohým deťom zaspať. V dnešnej dobe je veľké množstvo kníh pre deti k dispozícii ako audioknihy.

Ak máte aplikáciu na audioknihy, môžete nájsť vhodné audioknihy pre rôzne vekové skupiny. Youtube tiež ponúka širokú škálu bezplatných audiokníh a upokojujúcej hudby, ktoré môžu pomôcť vášmu dieťaťu zaspať.


Dúfame, že tieto tipy pomôžu vám a vašim deťom s večernou prípravou do postele a s ľahším zaspávaním. Potom, čo deti zaspia, relaxujte a doprajte si zaslúženú chvíľu času pre seba! Dobrú noc!

Pripojte sa k opatrovateľskej komunite!

Zaregistrujte sa zadarmo